Jak wybrać piekarnik? Na co zwrócić uwagę przy zakupie piekarnika?

Piekarnik stanowi ważny element wyposażenia kuchni. Mimo, iż nie musimy korzystać z niego codziennie, to jednak przydaje się on w przypadku przyrządzania zdrowych potraw w większej ilości, niż to jest możliwe przy użyciu tradycyjnych garnków. Oczywiście, funkcja piekarnika nie ogranicza się tylko do wypiekania przysmaków. Współczesne modele potrafią łączyć się z naszym smartfonem, a także sugerować nowe przepisy i samodzielnie dostosowywać temperaturę pieczenia. Jak wybrać piekarnik, by spełniał on nasze potrzeby i zapewniał komfort jego użytkowania?

Dostosowanie do ogólnej aranżacji kuchni

To podstawowy parametr, jaki powinniśmy rozważyć przez zakupem piekarnika. Musi się on komponować z już istniejącym wystrojem, a także możliwościami metrażowymi jakie daje nam pomieszczenie. W tym wypadku mamy do wyboru dwa podstawowe rodzaje:

  • piekarnik wolnostojący – to urządzenie samodzielne, ustawiane zazwyczaj niezależnie od mebli kuchennych. Jednak na polskim rynku stanowią one prawdziwą rzadkość. Wielkością są zbliżone do kuchenek mikrofalowych, przypominają je również kształtem. Jednak mają one swoje wady. Nie zmieścimy do nich potraw wymagających więcej miejsca, czy blaszek ze słodkimi plackami. Sprawdzą się za to w przypadku małych, skromnych dań.
  • piekarnik do zabudowy – te rodzaje dają nam większe pole manewru, ponieważ w ich zakresie musimy podjąć decyzję, gdzie umieścimy przyszłe urządzenie. Możemy zdecydować się na piekarnik pod blatem kuchennym, który stanowi jedno z najpopularniejszych rozwiązań spotykanych w polskich kuchniach. Wkomponuje się on w już istniejący ciąg szafek kuchennych, a jednocześnie będzie stał na podłodze. Mankamentem może być to, że przy każdym jego użyciu będziemy musieli się schylać. Kolejną możliwością jest piekarnik zabudowany w kolumnie. Dzięki niemu zarówno miejsce pod piekarnikiem, jak i nad nim będzie można dodatkowo zagospodarować. Pozwoli nam też to na usytuowanie urządzenia, na wysokości dostosowanej do nas. Możemy się również zdecydować na zabudowanie piekarnika na ścianie. To bardzo wygodny i funkcjonalny sposób, który oszczędzi nam konieczności schylania się. Piekarniki do zabudowy w naszym sklepie znajdziesz klikając tutaj

Piekarnik elektryczny czy gazowy?

Kolejnym krokiem w podejmowaniu decyzji, o kupnie wymarzonego piekarnika jest sposób jego zasilania. Do wyboru mamy:

  • piekarnik gazowy – to przykład tradycjonalizmu, który jest powoli wypychany przez modernistyczny elektryczny odpowiednik. Jednak piekarniki gazowe mają swoje zalety, a podstawową są stosunkowo niskie koszty eksploatacji. Koszty energii stale rosną, a przy częstym używaniu, może to wygenerować spore koszty. Piekarnik gazowy mimo wszystko, ciągle jest opłacalnym rozwiązaniem
  • piekarnik elektryczny – pracują one inaczej i inaczej też się nagrzewają, niż ich gazowi poprzednicy. Mimo wyższych kosztów użytkowania, gwarantuje on lepszą jakość wypieków, a także bezpieczeństwo i mnogość dodatkowych funkcji
  • piekarnik parowy – wykorzystując różne stopnie wilgotności, umożliwia pieczenie na parze. Zazwyczaj jednak stanowi uzupełnienie tradycyjnego piekarnika

Na jakie parametry zwrócić uwagę przy wyborze?

Parametry techniczne informują nas o możliwościach i jakości urządzenia. Na ich podstawie, będziemy mogli wybrać urządzenie dopasowane do naszych potrzeb, częstotliwości użytkowania, a także oczekiwań względem wypieków. Zwróćmy uwagę na:

  • typ – obecnie rynek oferuje wiele kombinacji, które okazują się niezwykle przydatne. Ciekawym rozwiązaniem jest np. piekarnik z mikrofalą, zyskujący ostatnio na popularności.
  • programy – im więcej, tym więcej możliwości mamy użytkując piekarnik. Ułatwi to też dostosowanie parametrów, na potrzeby danej potrawy.
  • prowadnice – ułatwiają one wyjmowanie gorących potraw. Mamy do wyboru prowadnice teleskopowe, które działają na zasadzie otwieranej szuflady. Kolejnym modelem są prowadnice wytłaczane, na których osadzane są blachy, dzięki którym łatwo możemy wysunąć danie. Coraz popularniejsze stają się również wózki, który przy minimalnym kontakcie z piekarnikiem, umożliwiają wyjęcie potrawy.
  • czyszczenie – utrzymanie piekarnika w czystości bywa kłopotliwe. Szczególnie polecane są piekarniki, o czyszczeniu pyrolitycznym. Urządzenie nagrzewa się do wysokich temperatur i wypala wszelkie zanieczyszczenia.
  • moc przyłączeniowa – to parametr informujący nas ile energii potrzebuje piekarnik do optymalnego działania.
  • sposób otwierania drzwiczek – od dołu lub od boku. W tym wypadku, wszystko zależy od naszych preferencji.

Jakie dodatkowe funkcje może posiadać piekarnik?

Obsługiwane programy i funkcje czynią urządzenie nie tylko atrakcyjniejszym, ale również bardziej wydajnym. Gwarantuje to nam również więcej możliwości, oraz większą wygodę przy przygotowywaniu potraw. Do najważniejszych z nich należą:

  • termosonda – dzięki czemu będzie można sprawdzić temperaturę dania
  • rozmrażanie – przyspieszy przygotowywanie dan poddanych zamrożeniu
  • szybkie nagrzewanie
  • grill – umożliwi to grillowanie potraw
  • funkcja mikrofali – dzięki niej szybko podgrzejemy jedzenie
  • grzanie górne i dolne
  • ProRoasting – szczególnie przydatne przy tzw. slow cooking, czyli długim gotowaniu mięs
  • automatyczne programy do pieczenia – urządzenie samo dobierze odpowiednią temperaturę
  • termoobieg
  • zabezpieczenia – szczególnie istotne w przypadku przebywania w domu małych dzieci. Ważne by piekarnik blokował możliwość otwarcia, a także zachowywał chłodną rączkę

Ułatwieniem funkcja Dual Cook

To rozwiązanie stosowane jest w wysokiej klasy urządzeniach. Jednak, przy odrobinie szczęścia znajdziemy je też w piekarnikach z nieco niższej półki. Dual Cook sprawdzi się w przypadku dużej rodziny, gdzie często zdarza się, że każdy ma ochotę na co innego. Najprościej rzecz ujmując, są to dwa piekarniki w obrębie jednego. Obie komory oddzielone są separatorem, dzięki czemu zapachy obu potraw się nie zmieszają. Dla każdej z nich można również ustawić inne parametry, funkcje i temperaturę. To sposób na zaoszczędzenie czasu, oraz dosłowne upieczenie dwóch pieczeni, na jednym ogniu.